Kalende-Broderskab.
Kalende-Broderskaber med dets Kalende huse har sit navn efter det latinske ord calendae / kalendae, der henviser til den første dag i hver måned.
Derfor var den første dag i hver måned fast og regelmæssig mødedag for broderskabet.
Broderskabet var et religiøst broderskab hovedsageligt bestående af præster og velhavende borgere, -
og broderskabet havde både mandlige og kvindelige medlemmer.
Et medlemskab af broderskabet kunne nogle steder gå i arv til andre familiemedlemmer.
Broderskaberne dukker op i det 9.-århundrede i Centraleuropa, og udfolder sig rigtigt fra det 13.-århundrede. Også i Danmark har broderskabet eksisteret, sandsynligvis inspireret fra Tyskland.
I Danmark havde man et broderskab i Tønder, - og sikkert også i andre byer.
Broderskabets formål var bøn samt udøvelse af gode gerninger, i den by og egn broderskabet var tilknyttet, - særligt gjorde man meget for de fattige, gamle og syge.
Desuden tog man sig af afdøde medlemmers familier.
Hvert broderskab havde sine egne love og forordninger, - disse skulle dog være godkendt af den stedlige Biskop, - eller Paven.
Broderskaberne kunne have forskellig størrelse, fra under 10 til over 40 medlemmer, og de valgte selv en formand og en kasserer, der skulle sikre, at vedtægterne blev overholdt samt holde styr på indtægter og udgifter.
Ved det månedlige møde startede man med prosession til kirken, her blev der holdt tidebøn og sjælemesser. Herefter igen prosession til broderskabets hus eller tilholdssted, hvor man spiste sammen, - et hver månedligt møde sluttede med et fællesmåltid. I mange byer havde broderskabet eget hus.
Ved påsketid var der symbolsk fodvaskning af fattige gamle kvinder og mænd, hvorefter man sluttede med et måltid mad, - man brød bødet sammen.
Efter reformationen var der en voksende kritik af den adfærd Kalende-Broderskaberne udviste i de protestantiske lande, muligvis fordi deres møder havde ændret sig til æde og drikkegilder, - og nogle steder var deres huse blevet til skænkestuer, - dette medførte, at man mange steder forbød broderskabet, - men ikke alle steder, broderskabet eksisterer stadig enkelte steder.
I Danmark blev broderskaberne forbudt i 1618.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar